UDRIŽITELNÝ ZPŮSOB ŽIVOTA V TEMPU „SLOW“

14. 8. 2023

Nádech, výdech, otevřít oči. Zpomalit, zastavit se. Když pevně chytneme opratě života a udržíme je, odmění se nám klidným a pomalým tempem. A my si na tuhle drogu klidu začneme zvykat. Žít udržitelně znamená mít psychickou a emoční stabilitu, chovat se hezky k sobě i ke svému okolí, myslet na ekologické dopady našeho chování.

Pomalu a jistě žiju SLOW

Kam spěcháme? Cyklíme se v nebezpečném tempu požadavků dnešního světa. Nemáme čas a každodenní radosti odkládáme pod záminkou práce.

Touha po růstu a úspěchu nám zakrývá oči. Pro celek nevidíme detaily. Žijeme rychle a přestává nám stačit dech. Ostatně planetě také.

Pojďme se společně zastavit hned. Věnujte pár cenných okamžiků tomuto článku, protože možná se pro vás stane inspirací „jak žít udržitelně a pomalu“.

FILOZOFIE SLOW LIVING

Žít slow znamená zajímat se o svou hlubokou životní spokojenost. Žádné cibule s nekonečným množstvím těžkých slupek, prostě nahatá cibulka čiré radosti. Filozofie slow living je reakcí na moderní rychlé tempo života.

Kdo z nás, by nechtěl snížit ve svém životě stres? Udržitelný životní styl v duchu slow je komfortní cestou, která vás snadno nadchne.

JAK ŽÍT UDRŽITELNĚ
1. Minimalizovat spotřebu: Vyhnout se nadměrné spotřebě a konzumaci nepotřebných věcí. Myslete na to, co skutečně potřebujete, a omezte zbytečné nákupy.

2. Recyklace a třídění odpadů: Správně třídit a recyklovat odpady, aby se minimalizovalo množství odpadu, které končí na skládkách.

3. Omezení plastů: Snažte se omezit používání plastových produktů a hledat alternativní možnosti, jako jsou ekologické obaly a výrobky.

4.Podpora udržitelných produktů: Preferovat produkty, které jsou vyrobeny z udržitelných materiálů, mají nízký dopad na životní prostředí a jsou dlouhotrvající. Využívejte produkty již vyrobené – „z druhé ruky“.

5. Úspora energie a vody: Snižovat spotřebu energie a vody tím, že vypínáte světla a elektroniku, když je nepoužíváte, a volíte úsporné spotřebiče.

6. Podpora veřejné dopravy a cyklistiky: Volit veřejnou dopravu, chůzi nebo jízdu na kole místo individuálního automobilu, když je to možné.

7. Zdravá strava: Zvážit přechod k zdravější a méně zatěžující stravě, jako je méně masa a více plodin.

8. Podpora místních produktů: Nakupovat místní produkty a potraviny, což podporuje místní ekonomiku a snižuje emise spojené s dlouhými dopravními trasami.

9. Zahrada a kompostování: Pěstovat vlastní potraviny v zahradě a kompostovat organický odpad, čímž se snižuje množství odpadu a zároveň se podporuje udržitelnější zemědělství.

10. Šíření informací: Sdílet informace o udržitelném způsobu života s ostatními a podporovat šíření povědomí o výzvách spojených s klimatickou změnou.

Je toho na první pohled hodně? Ale kdepak. Jakmile tyto drobné změny zařadíte do vašeho života, přinesou vám výraznou úsporu času a mnohdy i financí. Když omezíte nákup potravin v plastových obalech, nebudete muset neustále běhat do kontejneru. Když přestanete brouzdat na komerčních e-shopech s módou, výrazně odlehčíte životnímu prostředí i svojí peněžence.

Užijte si chvíle překvapení. Nakupujte v second handu, je to práce hodná lovce pokladů. A to potěšení, když objevíte to, co nikdo jiný nemá! Takovou radost vám může přinést i podpora lokálního prodejce módy. Možná si na vysněný kousek chvíli počkáte, než našetříte potřebnou sumu, ale o to raději jej budete nosit dlouhá léta.

Mrkněte na další zajímavé weby: NERŮST, NA ZEMI