JAK NA TO: prodej secondhand oblečení versus swapování

7. 9. 2021

Taky nemáte, co na sebe, ale skříně jsou nacpané k prasknutí? Nalejte si čistého vína, u toho se totiž třídí jedna radost, a pořádně proluftujte šatník. Zachovalé věci rozhodně nevyhazujte. Prodej nebo darování oblečení z druhé ruky jsou oblíbené víc než kdykoliv předtím. Je to zábava, má to smysl, a navíc cesta k snadnému přivýdělku.

Jak prodávat online?

  1. Vyberete pár nenošených kousků z vašeho šatníku nebo po dětech.
  2. Vyprané a vyžehlené je vyfoťte tak, aby byly vidět i případné známky nošení.
  3. Vyberte, kde zkusíte oblečení prodat. Účet si snadno založíte na Mimibazaru nebo na Vinted. Jistě najdete uplatnění i na jiných webech, například pro maminky, jako je Modrý koník nebo eMimino.
  4. Připravte si metr! Když si nachystáte všechny informace o zboží, nebudete muset zdlouhavě odepisovat na dotazy nakupujících. Nejčastěji je zajímá přeměření velikosti, složení materiálu a míra opotřebení.
  5. Promyslete si způsob dopravy. Velice oblíbené je posílání přes Zásilkovnu.

Udržitelný a šťastný šatník

To budu nosit, až shodím pár kil. Tohle schovám pro děti. To se bude ještě někdy hodit. Tak tohle není úplně nejlepší cesta cirkulární ekonomiky. I když hezky točíte věci z pod gauče na půdu, do skříně a zase zpět do krabic „na horší časy“, obecně platí, že co na sebe vezmeme jednou za čas, nemá v našem šatníku funkční uplatnění. Výjimku tvoří oblečení pro děti, které se vždy hodí do zásoby.

Jak na udržitelný šatník, učí Kamila Boudová, která se dlouhodobě zabývá udržitelnou módou a stojí také za počátky hnutí Fashion Revolution v Čechách. Kamila využívá zdroje lokálních značek, má ráda swapy, nosí oblečení po svých kamarádkách nebo nakupuje v secondhandech. Pořádá SLOU DAYS – dny udržitelné módy. Více se dozvíte na webu Slou.cz nebo na jejím instagramovém profilu.

Co je swapování?

Oblečení a doplňky, které už nevyužijeme, nemusíme jen prodávat. Aktuálně stoupá trend městských „výměnných akcí“, tzv. swapů. Znamená to, že každý na dané místo, v určenou dobu donese cokoliv už nepotřebuje a vymění to s ostatními za něco jiného. V těchto swapech nijak nefigurují finance a jsou proto skvělé i v případě, že potřebujete co nejlevněji pořídit něco nového na sebe. Snižujete tím i naši celospolečenskou daň, kterou platíme přírodě za to, že plýtváme nešetrně její zdroje výrobou nového oblečení.

Porozhlédněte se také po „bleším trhu“. Vezměte deku, pár věcí a hurá prodávat.

K čemu slouží kontejnery na oblečení?

Kontejnery na oblečení a módní doplňky slouží pro nepoškozené a čisté věci, které už dále nevyužijeme, ale nechceme je vyhodit do běžného odpadu. Rozhodně sem nepatří zničené oblečení, obuv a jiné doplňky. Kontejnery vlastní buď charitní organizace, které vše dále třídí a nabízejí potřebným. Další kontejnery na oblečení mohou vlastnit secondhandy – zboží také dále třídí a následně prodávají online nebo ve svých obchodech. Veškeré kontejnery jsou označeny a můžete tak přesně vědět, kam vaše nošené oblečení poputuje.

Zeptejte se také v oblastní charitě ve vašem městě nebo v kojeneckém ústavu. Většina charit zoufale postrádá kvalitnější oblečení a obuv pro muže. Darovat můžete i ložní prádlo nebo deky. Mnohé útulky je využívají jako pelíšky pro zatoulaná zvířata.

Začínajícím obchodníkům doporučujeme vyzkoušet osvědčené dámské boxy vrchních dílů dle velikostí.

PROHLÉDNOUT SI NABÍDKU

Úvodní foto: blešák Benefice Vezmi to na sebe, Praha / Vnitroblock